Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Θρήνος . . .

...


Άλλος ένας μαύρος Ιούλης για την Κύπρο μας !

Στο πένθος βύθισε ολόκληρη την Κύπρο η ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε η πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε χθες στη Ναυτική Βάση «Ευάγελλος Φλωράκης» στο Ζύγι.

Μαύρη Δευτέρα ξημέρωσε χθες για την Κύπρο, με μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία να χτυπά τη χώρα μας. Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης πυρομαχικών που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγελλος Φλωράκης» στο Μαρί, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο το νησί.

Η φοβερή έκρηξη σημειώθηκε στις 5:50 τα ξημερώματα σε 98 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιείχαν πυρίτιδα. Τα εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν σε ανοικτό χώρο στη Ναυτική Βάση, σε μια απόσταση περίπου 300 μέτρων από τις εγκαταστάσεις του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μια τεράστια λάμψη που βγήκε σε μεγάλη απόσταση στον ουρανό αμέσως μετά την έκρηξη, ενώ για μερικά λεπτά έπεφταν αντικείμενα, μικρά και μεγάλα, από τον ουρανό. Ο αυτοκινητόδρομος και τα γύρω χωριά γέμισαν με μεταλλικά κομμάτια από τα εμπορευματοκιβώτια, αρκετά από τα οποία έπληξαν αυτοκίνητα και οικίες, ενώ ένα τεράστιο μανιτάρι σχηματίστηκε στον ουρανό.

Στη σκηνή της έκρηξης σχηματίστηκε κρατήρας αρκετών μέτρων. Προηγήθηκε εκδήλωση φωτιάς στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ το σχετικό σήμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λήφθηκε στις 4.27 τα χαράματα. Για κατάσβεσή της έσπευσαν συνολικά 14 οχήματα, με περίπου εξήντα πυροσβέστες. Το τι προκάλεσε τη φωτιά αποτελεί αντικείμενο έρευνας, με πιο πιθανή εκδοχή, αυτή να ξεκίνησε, όχι από άγρια βλάστηση, αλλά από τα ίδια τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Λόγω της ισχυρής έκρηξης ολόκληρη η περιοχή σε έκταση αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονταν όχι μόνο στο Σταθμό Βασιλικού, αλλά και στα περίχωρα, ιδιαίτερα στο Μαρί, όπου πολλά σπίτια κατέστησαν ακατοίκητα. Ζημιές υπέστησαν οικίες στον Ψεματισμένο, το Μαρώνι, το Πεντάκωμο, την Τόχνη και την Καλαβασό.

Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται, όσο μεγάλες κι αν είναι. Οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω .

Ποιός απ΄ όσους ευθύνονται μπορεί να σταθεί μπροστά στις μάνες που έχασαν τα παιδιά τους χθες ....
μπροστά στα παιδιά που έχασαν τους πατεράδες τους ...

Κύριε , απάλυνε όλον αυτό τον ανθρώπινο πόνο , αυτή την τραγωδία ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου